BLOGI

21 joulu 2016

SANANEN TYÖSKENTELYASENNON TÄRKEYDESTÄ

Selkää särkee, kädet puutuvat, kipua niskassa ja hartioissa, silmät väsyvät… Siinä yleisiä vaivoja jotka ovat ikävän tuttuja meille päätteen edessä työskenteleville. On erityisen tärkeää kiinnittää huomiota työpisteen ergonomiaan, hyvällä työskentelyasennolla on suuri merkitys meidän terveyteen. Liian usein työntekijä viettää huomaamattaan tuntikausia, päiväkausia ja vuosikausia aina samassa asennossa, joka saattaa olla virheellinen. Tärkeässä roolissa näiden ehkäisyssä ovat toimivat kalustevalinnat.

 

Kehittynyt teknologia sekä muuttuneet ja moninaistuneet työskentelytavat ovat tulleet jäädäkseen (lisää mm. tästä blogikirjoituksessa TILAT TEHOKÄYTTÖÖN). Työtehtävien monimuotoisuus on mullistanut työskentelytavat niin, ettei työtä välttämättä tehdä aina samalla työpisteellä samassa paikassa. Toimistolla työpiste saattaa olla monella eri työntekijällä käytössä ja tällöin kalusteiden rooli korostuu. Kalusteiden tulisi olla helposti ja nopeasti säädettävissä jokaiselle ergonomiseksi, omille mitoille sopivaksi.

 

Jokainen meistä on yksilö ja fyysisesti erilainen. Hyvän työpisteen rakentaminen lähtee siitä, että työpiste saadaan järjestettyä vastaamaan jokaisen ergonomisia tarpeita. Tämä voidaan mahdollistaa panostamalla laadukkaisiin ja helposti säädettäviin kalusteisiin. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota valaistuksen toimivuuteen, akustiikkaan sekä riittävään huoneilmaan.

 

Hyvän asennon löytämisessä tärkeimmässä roolissa ovat säädettävät tuoli ja pöytä. Säädettävä tuolin avulla jokainen löytää itselleen parhaan asennon. Selkänojan tulee tukea ristiselkää, istuimen syvyys säädetään niin, että polvitaipeiden ja istuimen etureunaan jää tilaa. Jalkojen tulee yltää lattiaan tukevasti. Myös satulatuoli on hyvä vaihtoehto perinteiselle toimistotuolille. Sähkösäätöinen pöytä mahdollistaa työasennon vaihtamisen. Asennon vaihteleminen parantaa verenkiertoa ja vähentää yksittäisiin lihaksiin kohdistuvaa rappeuttavaa vaikutusta. Pöydän korkeus tulisi olla säädetty niin, että istuessa asento olisi rento. Käsivarsien tulisi olla vaakatasossa noin 90 asteen kulmassa ja nojata joko pöytään tai tuolin käsinojiin. Käsivarsien asennon tulisi pysyä näissä samoissa raameissa olipa työskentelyasento istuva, puoli-istuva tai seisova.

 

Lopuksi on hyvä tarkistaa, että näyttö on noin käsivarren mitan päässä ja että katse kohdistuu hieman vaakatason alapuolelle. Näin niska ja hartiat eivät rasitu. Näytöstä ei saisi tulla ikäviä heijastumia valaisimista, jotka häikäisevät ja aiheuttavat huomaamatta silmien siristelyä ja päänsärkyä.

 

Työpisteen ergonomialla parannetaan työn tehokkuutta. Kun työntekijä voi hyvin, on työn tehokkuus myös automaattisesti parempi.

visual-design-finland-vdf-ergonomia-sisustussuunnittelu-tilasuunnittelu-asento

 

adminpomo